Сериозни различия между Европа и САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен – Блиц – новини от България и света

Западът печели срещу Китай и Русия, увери американският държавен секретар Майк Помпео пред Конференцията за сигурност в Мюнхен.

Западът отслабва, опонира му френският президент Еманюел Макрон, който се обяви за самостоятелни европейски решения на световните предизвикателства. Макрон отбеляза, че е възможно начало на преговори за членство със Северна Македония и Албания при положителен доклад на еврокомисията през март.

Европа не може да е младши партньор на Съединените щати, заяви Еманюел Макрон. Той се обяви за европейска независимост от Вашингтон по въпроси като отбраната и поиска германско сътрудничество за нова динамика на европейския проект. Макрон демонстрира и по-гъвкава позиция към евроинтеграцията на Северна Македония и Албания.

“Трябва да видим констатациите на еврокомисията по напредъка на Албания и Северна Македония. В зависимост от това, съгласно предварителните ми условия, ако резултатите са положителни и има доверие, бихме могли да започнем преговори”, заяви Макрон.

Френският президент заяви, че западната политика на предизвикателства към Русия се е провалила и сега е нужен по-тесен диалог с Москва за изглаждане на различията.

Американският държавен секретар защити глобалната роля на Америка в отговор на германските критики, че администрацията на Доналд Тръмп отхвърля идеята за международна общност. Европа е смутена от принципа “Америка на първо място”, двойнственото отношение към НАТО и митата за европейски стоки.

“Щастлив съм да съобщя, че смъртта на Трансатлантическия алианс е силно преувеличена. Западът печели и печелим заедно”, посочва Майк Помпео.

Той заяви, че Русия, Китай и Иран се стремят към империи и дестабилизация на международния ред.

“Възнамеряваме да осигурим до един милиард долара за страните от централна и Източна Европа от инициативата “Три морета”. Целта ни е проста – да съживим частните инвестиции в енергийния сектор и да защитим свободата и демокрацията”, допълни Помпейо.

Американският министър на отбраната Марк Еспър обвини Китай в престъпна стратегия, осъществявана чрез телекомуникационния гигант “Хуауей”.

“За да се справим с това, насърчаваме съюзниците и американски компании да разработят алтернативни 5G решения и вече тестваме тези технологии в наши военни бази”, каза Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ.

Китайски представители определиха американските обвинения като лъжи.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X