A bitcoin mögötti technológiával készül nemzetközi hódításra egy magyar startup – Portfolio

Nemzetközi insurtech-kerekasztal a Portfolio Biztosítás 2020 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Sípálya-biztosítás a bitcoin technológiájával

2019 decemberében indult el a magyar piacon az egyik legelső hazai insurtech cég, az Insurwiz. A cég az Aegon Biztosítóval közösen egy automatizált, online sípálya-biztosítást dobott a piacra, ami a bitcoin mögötti technológián, a blockchainen fut. A díjkalkuláció és a szerződéskötés online felületen történik, kárbejelentésre nincs szükség, a kárkifizetés pedig teljesen automatikus. A MOWI névre hallgató termék akkor fizet, ha az adott pályán a síliftek, vagy egy részük zárva van, nem üzemel.

A szakember elárulta: nem azt nézik, hogy milyen az időjárás, hiszen meleg időben is előfordulhat, hogy lehet síelni a hóágyúknak köszönhetően. Inkább az dönt a kárkifizetésekről, hogy a pályán működő síliftek hány százaléka nem üzemel.

Az ügyfelek fejenként 5-10-15 ezer forint / napos kompenzációt vehetnek igénybe. A blockchainen futó okosszerződés vizsgálja, hogy adott időpontban mely pályákra kötöttek biztosításokat az ügyfelek, és lekérdezi a független adatszolgáltatótól, hogy a liftek működnek-e. Az eredmény alapján automatikusan jelzi a biztosítónak, hogy kinek kell indítani a kárkifizetést. A biztosító tehát nem végez kárfelmérést, a blockchain-rendszernek köszönhetően automatikusan fizet.

A biztosítást a MOWI weboldalán lehet megkötni, ahol kiválasztjuk, melyik sípályára akarunk utazni, melyik nap, illetve azt is beállíthatjuk, hogy hány százalékos felvonó-üzemképtelenség esetén fizessen a biztosító, és mekkora legyen a térítés minimum összege. A díjszabás a megadott paraméterek alapján, automatikusan történik.

A biztosítási fedezetet az Aegon Biztosító nyújtja, az Insurwiz a technológiai hátteret biztosítja, illetve függő ügynökként is jelen vannak a partnerségben.

Jelenleg kb. 400 sípályát biztosít a MOWI, ebből csak kettő magyar. Egyelőre korainak tartotta a cégvezető elárulni, hogy hány biztosítást, milyen díj- és jutalékbevétel mellett kötöttek.

A síelés csak a kezdet

Urbán Viktor, az Insurwiz vezérigazgatója megkeresésünkre kifejtette, hogy bár a sípálya biztosítás az Aegonnal közös termék Magyarországon, a blockchainalapú automatizáció másfajta biztosítások esetén is alkalmazható, így más típusú termékeknél más biztosítói partnerek is szóba jöhetnek.

A MOWI fő koncepciója az időjárás változékonyságára reagál, az elérhető nagy adattömeg elemzése alapján – mondta el az Insurwiz-vezér. Ha például egy spanyol tengerparti nyaralásnál végig esik az eső, akkor lényegében tönkrement az élmény, ezt a kockázatot hivatott lefedni a MOWI.

Az időjárás az élményre hat ki, ugyanis nem minden esetben történik kézzelfogható kár például az autóban vagy a sportfelszerelésben. Az elmaradt élményt kívánjuk materiálisan is kifejezhetővé tenni

– mondta el Urbán Viktor, az Insurwiz ügyvezetője a megkeresésünkre.

Bár a MOWI nyári verzióját még nem értékesítik, ez a termék a 2020-as nyári szezonra már elérhető lesz – mondta el Urbán Viktor.  Az időjárásbiztosítás a csapadékot és hőmérsékletet figyeli, az ügyfél maga állíthatja majd be az elvárt szintet, ami alatt számára már kellemetlen az idő. Ha például egy spanyol tengerparti utazás során végig esik az eső, akkor lényegében tönkrement a nyaralás élménye, ezt a kockázatot hivatott lefedni a MOWI.

A terveikkel kapcsolatosan az ügyvezető elmondta: további termékek is jöhetnek még, amelyek a turizmussal, utazással függenek össze, illetve vizsgálják agrárbiztosítások fejlesztésének lehetőségét is.

Urbán Viktor az agráriumban jelenleg a klímaváltozást tartja az egyik legnagyobb kockázatnak, amelyből fakadóan tömeges és jelentős összegű kár keletkezhet, így biztosítási szempontból fókuszba kerülhet.

Nemzetközi terjeszkedés

Az Insurwiz hamarosan kockázati tőkebefektetésre is szert fog tenni, Urbán Viktor viszont nem árult el részleteket a befektető kilétéről, illetve a befektetendő tőke volumenéről. Annyit viszont elmondott, hogy a tőkét részben csapatbővítésre, termékfejlesztésre és marketing kiadásokra fogják használni.

Tervben van a külföldi terjeszkedés is, MOWI jelenleg a jogszabályok viszont korlátozzák a külföldi szolgáltatást, hiszen csak magyar lakcímmel rendelkező köthet biztosítást magyar biztosítónál. Az Insurwiz ötéves üzleti terve azonban kiterjed nemzetközi terjeszkedésre Európán belül – mondta el Urbán Viktor.

A szakember a magyar biztosítási piac sajátosságaival kapcsolatosan kiemelte, hogy a szereplők követik a nemzetközi trendeket és a legtöbb nagy biztosítónál vannak csapatok, amelyek dolgoznak újfajta digitális termékeken, de az ügyféligények zömében még nem sürgetik az újító termékek piacra vitelét.

Az ügyfeleket edukálni kell, azért kell őket megtalálni innovációkkal, hogy a termékek előnyeit érzékeltetni tudjuk velük. A jövő egyik biztosítási iránya az újfajta kockázatok mikrobiztosításokkal való lefedése, melyek mögött az innovatív megoldások és folyamatok fogják tudni biztosítani a költséghatékonyságot, és gördülékenységet. A mi célunk, hogy ebben részt vegyünk, és elérhetővé tegyük, valamint bemutassunk ezeket a megoldásokat a hazai ügyfelek számára is.

– mondta el Urbán Viktor.

Az Insurwiz elsősorban azért koncentrál az utasbiztosítási piacra, mert itt az online átállás nagyjából lezajlott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020