A Facebook nem bír az oltásellenesekkel – 24.hu

A Fb jó pár hónapja erőteljesen harcol a platformjain terjedő, oltásellenességet népszerűsítő tartalmak ellen. Márciusban közölték, hogy az oltásellenes posztokat nem lehet hirdetni, és a hírfolyam algoritmusában is hátrább szorulnak. Nem fogják törölni az oltástagadó posztokat, viszont igyekeznek olyan módszereket találni, amivel szakértő szervezetektől származó információkat juttathatnak majd el a tömegekhez, hogy jobban érthetővé tegyék a védőoltás-kérdést.

A Science tudományos szaklapban megjelent új publikáció szerint azonban aggasztó a helyzet. Egy 1300 Fb-oldalt vizsgáló kutatás során úgy találták, hogy az oltásellenes oldalaknak ugyan kevesebb követőjük van, de gyorsabban növekvő, több oldalból álló hálózattal bírnak, mint az oltáspártiak, ami idővel fordíthat a kockán. Ez a magyarázat arra, miért terjednek olyan gyorsan a tartalmaik. A London College of Hygiene & Tropical Medication kutatói szerint ha ez az ütem megmarad, akkor tíz év múlva már erősen az oltásellenes nézetek fogják uralni az on-line teret, ami aggasztó előrejelzés.

A szakértők korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az egész nem feltétlenül ok-okozati összefüggés, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a közösségi média miatt magasabb az oltásellenesek száma, de az kijelenthető, hogy kapcsolat mindenképpen van a kettő között. A kutatók úgy gondolják, hogy ha megemelnék az oltáspárti kontent mennyiségét ezeken a platformokon, az segíthetne a fals információk terjedésének megállításában – nem elég az, amivel a Fb és az Instagram is próbálkozik, ugyanis az oltásellenes tartalmak visszafogása nem tűnik hatásosnak.

(Kiemelt kép: GettyImages)

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X