Bármikor bármilyen vírus megjelenhet – Origo

Vasrnap engedik haza a csaknem kt hete, Knbl hazarkezett magyarokat, akik azta karantnban vannak – mondta Szlvik Jnos, a Dl-pesti Centrumkrhz – Orszgos Hematolgiai s Infektolgiai Intzet osztlyvezet forvosa. Hozztette: mind a heten jl vannak, nincsenek koronavrus-fertzsre utal tneteik, s a tesztjk is negatv lett. A kvetkez kt htben azokra a knai tanulkra, dolgozkra kell figyelni, akik ezen a htvgn rkeztek meg Knbl. k a holdjv miatt voltak a hazjukban, s most telt le a szabadsguk. Mivel 14 nap a lappangsi id, ezrt Magyarorszgon a kvetkez kt htben szigoran figyelni kell a visszarkezket, gondosan ellenrizni, hogy mindenki jl van-e –hangslyozta Szlvik Jnos, aki azt is elmondta, hogy mi a teend, ha a repltren kiszrnek egy lzas, fertztt beteget, s mekkora a veszlye annak, hogy Magyarorszgon is megjelenik a vrus. Interj.

Hogy vannak azok az emberek, akik Knbl rkeztek haza, s krhzi megfigyels alatt llnak?

Mind a heten, akik csaknem kt hete rkeztek haza Vuhanbl, egszsgesek, panaszmentesek, lztalanok. A Dl-pesti Centrumkrhz erre kialaktott pletben vannak egymstl is elklntve. Nem jhetnek ki onnan, s hozztartozkat sem fogadhatnak, de a csaldtagok brmit bekldhetnek nekik. Elvgeztk a szksges vizsglatokat, a tesztjk negatv lett, vagyis semmi jel nem mutat arra, hogy brmelyikk fertztt lenne koronavrussal. Ezen a hten vasrnap telik le a kt ht, s ha addig sem lesz vltozs az egszsgi llapotukban, hazamehetnek. Utna mr semmi teendjk nem lesz – nem kell kontrollra vagy jabb vizsglatra jelentkeznik.

Szlvik Jnos infektolgusfot: Taln Csaba

Most rkeztek – s rkeznek – vissza Knbl az itt tanul s dolgoz emberek, akik a holdjv miatt jrtak a hazjukban. Mennyire jelent ez veszlyt jrvny szempontjbl?

Ezen a htvgn rkeztek meg az utols dikok s munksok, akik Knbl trtek vissza – taln mg a jv htvgn rkezhetnek nhnyan. Termszetesen azt tudni kell, hogy legtbben nem a fertztt tartomnyokbl jnnek.Mivel 14 nap a lappangsi id, ezrt Magyarorszgon a kvetkez kt htben szigoran figyelni kell a visszarkezket, gondosan ellenrizni, hogy mindenki jl van-e.A visszarkezk kzl, ha valaki egy kicsit is beteg lesz, krhzba visszk, elklntjk.

Tudjuk, hogy akr kt ht is lehet a lappangsi id. Teht, amikor az utas megrkezik Knbl, a repltren ellenrzik a lzt, s persze semmilyen tnete nincs, attl mg a vrust mr elkaphatta Knban, akr mr fertzhet is. Ez milyen veszlyt jelenthet?

Azt ltni kell, hogy a koronavrus nem fertz olyan intenzven, mint pldul az influenza. A tapasztalatok szerint, ha egy replgpen utazott egy fertztt ember, legtbb esetben nem terjedt t a vrus sem a mellette lre, sem az eltte lre. Vannak persze kivtelek – pldul egy nmetorszgi eset, amikor egy hlgy tbb embert megfertztt. De azt gondolom, hogy ebben a felfokozott helyzetben, amikor mindenki a koronavrusra figyel, a legels tneteknl jelentkeznek a betegek az egszsggyi intzmnyeknl.

Hogyan llaptjk meg, hogy valban koronavrus fertzte-e meg a beteget, ha khgssel, lzzal jelentkezik?

A Nemzeti Biztonsgi Laboratriumban vgzik el a vizsglatot, amely biztonsggal megllaptja, hogy a beteg hordozza-e a vrust. Eddig 15 szemlyt vizsgltak meg, s mindegyikk laboratriumi eredmnye negatv lett. Sok eurpai orszgban egyltaln nincs behurcolt eset, s remlem, Magyarorszgon sem jelenik meg a vrus.

fot: Taln Csaba

Mekkora a valsznsge, hogy Magyarorszgot elkerli a koronavrus?

Vlemnyem szerint elkerlhet a vrus megjelense, ugyanis ide jval kevesebben jrnak Knbl, mint pldul Nmetorszgba, Franciaorszgba vagy Hollandiba. Radsul mr kevesebb replgp is rkezik Knbl.

Mi a teendjk, ha a Liszt Ferenc Repltren mgis kiszrnak valakit, aki beteg?

Ha az egszsggyi szolglat kiszr egy lzas utast, akkor egy specilis mentautval szlltjk a Dl-pesti Centrumkrhzba. A beteget egy negatv nyoms izolcis krterembe helyezzk el, ahonnan a leveg nem tud kiszabadulni. A vz s a szennyvz is kmiai tiszttson keresztl tvozik a szobbl. Aki oda belp, csak megfelel vdltzkben teheti. A vizsglatokat azonnal elkezdjk – vagyis a laboratrium 24 rn bell elkszti a tesztet. Vannak olyan esetek, amikor a lzas betegnl mg a tesztek negatvak, ppen ezrt ha nem mutatja ki az els laboreredmny a vrus jelenltt, akkor is krhzban tartjuk a beteget, s nhny nap mlva egy jabb laboratriumi vizsglat kvetkezik. Ha az is negatv, akkor lehetnk teljesen nyugodtak. Amennyiben a teszt pozitv, akkor az esetek nagy rszben csak tneti terpira van szksg – termszetesen ugyanott, az izollt krteremben – mindaddig, amg meg nem gygyul a beteg. Ez azt jelenti, hogy kt egymstl elklntett mintja negatv.

Mennyire intenzv most a vrus terjedse Knban?

Azt ltom, hogy br a vrus megjelensekor voltak hinyossgok, de most mr Kna jl kezeli a jrvnyt. Hupej tartomnyban sok a beteg, de gy tnik, Kna ms rszeire nem terjedt t a jrvny. Ha Hongkongban is meg tudjk akadlyozni, hogy elterjedjen a vrus, akkor gy vlem, hamar lecseng. Optimista becslsek szerint nhny hten bell jelentsen cskken majd a betegek szma, pesszimista becsls szerint jniusra sznik meg a jrvny.

fot: Taln Csaba

A koronavrus is hasonl, mint az influenza, vagyis a nyri hnapokban nem terjed?

Igen, ez gy van.A koronavrus nyron nem fertz.A SARS-jrvny – amely szintn egyfajta koronavrus, s szintn Knbl indult – 2002 novemberben ttte fel a fejt, s 2003 jniusban regisztrltk az utols eseteket. Ezalatt az id alatt krlbell nyolcezer ismert megbetegedst okozott, s 774 ember halt meg. Vagyis a jrvnynak nagyon magas – 10%-os – volt a hallozsi arnya. Aztn 2004-ben ez a vrus eltnt – senki nem tudja, hol van. A Kzel-keleti koronavrus – a MERS – viszont 2014 ta folyamatosan jelen van. Azt mg nem lehet tudni, hogy ez a koronavrus, ami most okoz jrvnyt Knban, sszel nem fertz-e jra.

Azt lehet-e mr tudni, hogy mekkora a hasonlsg a SARS-vrus s a mostani koronavrus kztt?

Tbbfle hasonlsg van. Mai hr pldul, hogy Hongkongban ki kellett egy pletet rteni, mert talltak a hzban kt fertztt beteget, de az plet klnbz lakszintjn. A gyan szerint vagy a lgkondicionl berendezs vagy a szennyvzrendszer fertzhette meg a kt teljesen kln emeleten l embert. Ez jellemz volt a SARS-ra is. A SARS terjedse lassabb volt, de 10%-os volt a hallozsi arny. A most jrvnyt okoz koronavrusos megbetegedsek 1-4%-a vgzdik halllal. Ez a szm valsznleg mg alacsonyabb lenne, ha pontosan tudnnk, hogy hny valdi fertztt van – ugyanis vlheten nagyon sokan tnetmentesen vagy enyhe tnetekkel vszeltk t a betegsget.

Hongkong vezet jrvnygyi szakrtje azt nyilatkozta a hten, hogy ha nem sikerl meglltani a jrvnyt, a koronavrus akr a vilg lakossgnak ktharmadt is megfertzheti. Ez vals flelem lehet?

Azt gondolom, hogy mg ha vilgjrvny is alakulna ki, akkor sem fertzn meg a Fld lakossgnak 60%-t. Az influenza vrusa sokkal gyorsabban terjed, mint a koronavrus, mgsem fertz ilyen arnyban.

Elfordulhat vilgjrvny a koronavrus terjedse miatt?

Most mr nem nagyon valszn. Inkbb annak nagyobb a valsznsge, hogy nem alakul ki vilgjrvny. Azt ltom, hogy az orszgok jl kezelik a betegeket s a kialakult, kisebb jrvnyokat. Nem terjed tovbb nagymrtkben a betegsg. Mai hr, hogy Knban is cskkent a megbetegedsek szma. Szingaprban taln kicsit nagyobb a veszly, mert ott kis helyen nagyon sok ember l. Ha ott jl kezelik, egszen kicsi lesz az esly arra, hogy vilgjrvny alakuljon ki – s egybknt, ahogy telnek a napok s a hetek, egyre optimistbb vagyok.

fot: Taln Csaba

Tbb gygyszerrel prblkoztak Knban is a legslyosabb betegeknl – egy-egy esetben hatkonyan. Milyen gygyszerek voltak ezek?

A koronavrus esetben lehetett mr korbban is tudni, hogy vannak bizonyos gygyszerek, amelyek a legslyosabb esetben hatkonyak lehetnek. A korbbi jrvnynl pldul egy mjgyullads elleni gygyszer bizonyult hatkonynak, most pedig a HIV-Aids betegsg kezelsre szolgl gygyszerek kzl prbltak ki nhnyat – egyes betegeknl hatsosan. De az ebola kezelsre szolgl gygyszerek kzl az egyik is hatkonynak bizonyult. Ezt a bizonyos gygyszert hasznljuk mi is Magyarorszgon, ha ebolafertztt gyans beteget kezelnk. Ez egy t napon keresztl adott infzis kezels. Ezt Knban most tbb szz betegnl alkalmaztk, s az els eredmnyek szerint hatkony lehet. Ezek a gygyszerek Magyarorszgon is rendelkezsre llnak, s mi is megprblnnk, ha slyos, letveszlyes llapot koronavrussal fertztt beteget kezelnnk.

Mikorra vrhat vdolts a koronavrus ellen?

A vilg mr szembeslt egy koronavrus-jrvnnyal 2002-2003-ban – ez volt a SARS-jrvny. Akkor mr elkezddtek bizonyos oltanyag-ksrletek. Elkpzelhet, hogy ezek mr elrehaladott fzisban vannak. De azt nehezen tudom elkpzelni, amit ma is lehetett hallani klnbz klfldi hradsokban, hogy akr 2-3 hnapon bell meglehet a vdolts. gy gondolom, vek kellenek ahhoz, hogy hatkony vakcina lljon rendelkezsre. ppen ezrt okoz flelmet az emberekben ez a jrvny, ugyanis a vrus ellen valjban nincs sem biztos gygyszer, sem oltanyag.

A SARS, a MERS s ez a jrvny is azt mutatja, hogy lnyegben brmikor, brhol, brmilyen vrus feltheti a fejt?

Erre fel kell kszlni az emberisgnek, hogy lesznek mg j vrusok – vente tallkozunk jabb s jabb krokozkkal.Ismernk olyan vrusokat, amelyek a jgkorszakban keletkeztek, s a mai napig el vannak zrva a szibriai jgtakarban az emberisgtl. Ha a globlis felmelegeds miatt elkezd olvadni a jg, akkor a fldben s az elhullott llatokban lehetnek majd olyan vrusok, amelyeket egyltaln nem ismernk – azt gondolom, hogy brmikor tallkozhatunk meglepetsekkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020