Cryptomunt bitcoin is ruim $200 miljard waard – Telegraaf.nl

Volgens de veel gebruikte website Coinmarketcap.com voor vaststelling van de marktwaarde, biedt de digitale munt zaterdag, na nog eens 4% winst bij een prijs van $11.600 per stuk $214 miljard aan de bezitters. Bitcoin bereikte vrijdag op zaterdag het hoogste punt dit jaar.

Analisten wijzen als oorzaak van de stijging vaak op de current grote hoeveelheid geld dat centrale banken wereldwijd printen: het leidt tot ontwaarding van het valutabezit, die alternatieven zouden zoeken. Het absolute prijsrecord van bitcoin stamt uit eind 2017 toen de munt bijna $20.000 waard werd.

Van het digitale betaalmiddel worden er by way of software program maximaal 21miljoen gemaakt. Het is de eerste niet-centraal uitgegeven digitale munt, tien jaar geleden gemaakt door de onbekende Satoshi Nakamoto. De munt werkt anders dan een euro zonder centrale financial institution en kent geen centrale beheerder.

Ook andere munten stijgen

De nummer twee op de lijst van de inmiddels ongeveer vijfduizend cryptomunten, ethereum, heeft een marktwaarde van $32 miljard. De munt Ripple is ruim $11 miljard waard. Vrijwel alle munten maken afgelopen dagen een sterke groei door, nadat cijfers over de Amerikaanse economie een verzwakking vertoonden.

De cryptomunt stuit op groot wantrouwen. De Russische president Poetin ondertekende deze week een moist die Russen vanaf 2021 verbiedt om de bitcoin te gebruiken als betaalmiddel.

Veel beleggers die bitcoins bezitten wachten. Volgens dataonderzoeker Glassnode heeft 63% van bitcoin-bezitter ruim een jaar niets met de munt gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020