Epidemija gripe na vrhuncu #vŽivo – Siol.net

Pojavnost gripe v letošnji sezoni je zelo visoka. Kot je pojasnila predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, je bilo letos zaradi akutnih okužb dihal hospitaliziranih 700 pacientov, od tega je imelo 450 ljudi gripo. Večina ljudi, zbolelih za gripo, proti tej ni bila cepljena. 
Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.


Novice
Zaradi gripe skoraj vojno stanje, zmanjkalo tudi priljubljenega sirupa #video

komentarji:

6delitve:
16Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so najbolj prizadete skupine do 14. leta starosti, opažajo pa tudi porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. “Ne pomnimo, kdaj smo imeli toliko obolelih otrok kot v letošnjem letu,” opozarja stroka.

Gripa se lahko razvije v pljučnico

Zakaj je gripa tako močno udarila prav pri mlajših, pristojni ne vedo, predvidevajo pa, da sev, ki prevladuje, napade predvsem otroke. Skrb vzbujajoč dejavnik je tudi, da epidemija gripe največ zapletov povzroča ravno pri mlajših starostnih skupinah, saj se lahko razvije v vnetje ušes in pljučnice. Pred gripo pa niso varni niti starejši. 
Gripa virus


Foto: Getty Images

Kot pojasnjuje vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič, v teh dneh opažajo večji porast gripe pri starejši populaciji. “Upam, da smo na vrhuncu sezone. Koliko bo dejanskih zapletov ob sami gripi, je v tem trenutku težko napovedati,” je dodala Mrvičeva. 

Niso bili cepljeni

Kot še razlaga, so zapleti pri starejših obolelih za gripo drugačni od zapletov pri mlajših. “Več zapletov je pri starejših, ki imajo kronične bolezni, hospitalizacija je daljša. Otroci se večinoma hitro pozdravijo,” je še dejala Mrvičeva. Po navedbah strokovnjakov od vseh obolelih, ki so jih zdravili v preteklih tednih, večina izmed njih ni bila cepljena. “Če se cepimo, je verjetnost, da zbolimo za težko obliko gripe, manjša,” je še povedala Mrvičeva. 

Čeprav se akutne okužbe dihal pojavljajo čez vse leto, pa običajno število obolelih vrhunec doseže januarja ali februarja. “Vzrokov je lahko več – po eni strani se spreminjajo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji ponovno intenzivno družijo,” pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  
Delež cepljenih proti gripi se je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal. Proti gripi se je cepilo 4,5 odstotka slovenskega prebivalstva, v predhodni sezoni pa 4,1 odstotka prebivalstva, navajajo na NIJZ.


Delež cepljenih proti gripi se je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal. Proti gripi se je cepilo 4,5 odstotka slovenskega prebivalstva, v predhodni sezoni pa 4,1 odstotka prebivalstva, navajajo na NIJZ.
Foto: Reuters

Povpraševanje po maskah desetkrat večje kot lani

Zaradi strahu oziroma preventive pred gripo in drugimi prehladi se je v lekarnah močno povečalo tudi povpraševanje po zaščitnih maskah. Kot so nam pred časom povedali v Lekarni Ljubljana, je povpraševanje po zaščitnih maskah v zadnjih dneh desetkrat večje kot v enakem obdobju lani. “V določenih enotah je zaloga pošla, vendar je mogoče za zdaj še naročiti nove maske,” so odgovorili na vprašanje, ali je v določenih enotah res že zmanjkalo zaščitnih mask.
Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.


Foto: Getty Images

V UKC Ljubljana medtem opozarjajo, da je uporaba zaščitnih mask smiselna v čakalnicah, zdravstvenih domovih in v primeru, ko pride posameznik na pregled ali na urgenco. Ob tem Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, dodaja, da zaščitna maska ščiti do dve uri, če jo ima posameznik nenehno na sebi, takoj, ko jo sname, pa je za v smeti.

Osebna higiena ključna za preprečevanje bolezni

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje. Brez cepljenja se gripi lahko izognemo z vzdrževanjem dobre telesne kondicije, uživanjem zdrave hrane z veliko sadja in zelenjave, izogibanjem zaprtim prostorom, pogostim umivanjem rok ter dobrimi higienskimi navadami (ne delite osebnih predmetov, kot so zobne ščetke, ne pijte iz istega kozarca, ne uporabljajte istega jedilnega pribora).

Kaj sploh je gripa in kako jo prepoznamo? Gripa je pravzaprav akutna virusna bolezen dihal, ki se kaže z zelo tipičnimi simptomi:
– močno povišana telesna temperatura (pogosto doseže celo 39 stopinj Celzija ali več),
– bolečine v mišicah in kosteh,
– mrazenje in huda izčrpanost,
– glavobol,
– bolečine v grlu,
– zamašen nos,
– suh, dražeč kašelj.

Preberite tudi: 
Gripa, Krka

Gripa, Krka


Trendi
Gripa v porastu tudi pri nas. Sploh prepoznate prave simptome? #video

Gripa

Gripa


Trendi
Miti o gripi, v katere slepo verjamemo, pa sploh ne držijo

komentarji:

19delitve:
16Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020