Evo kako da ubrzate Windows 10 na svom računaru – B92

Deava se da Windows 10 radi sporo ba onda kada nam je najpotrebniji. Evo nekoliko saveta kako moete da ubrzate rad svog raunara.


Izvor: B92 etvrtak, 13.02.2020. | 10:43 -> 11:30

Foto: Depositphotos, michaklootwijk

Foto: Depositphotos, michaklootwijk

Microsoft je potroio vie od decenije u optimizovanju rada Windows operativnog sistema. Motivi su razni. Jedan je bio da se omogui proizvoaima raunara da prave jeftinije laptopove.

Drugi motiv je bila mogunost Windowsa da radi na telefonima i tabletima koji su imali samo 1GB ili 2GB RAM memorije. Verovatno nita od ovoga vie nije bitno, s obzirom na neuspeh Windows telefona i to koliko je jeftino nadograditi RAM.

Pre nekoliko godina, Microsoft je eksperimentisao sa verzijom Windows 10 pod nazivom “Windows Lean”. Njegova glavna svrha bila je postavljanje na tablete i jeftine laptopove sa samo 16 GB ili 32 GB prostora za skladitenje. Sreom, ini se da je ta ideja naputena.

Pustite Windows da se sam optimizuje

Najjednostavnija metoda ubrzanja je rei Windows da sam pobolja performanse.

Da biste to uinili, u polju za pretragu Start menija ukucajte Adjust i kliknite Adjust the appearance and performance of Windows.

Izaberite Adjust for best performance i Windows e ukloniti nepotrebne grafike efekte. Moete da koristite Custom da zadrite sve funkcije koje elite.

Moete i da pokrenete Control Panel, otkucajte Power u polju za pretragu u gornjem desnom uglu i izaberite Choose a power plan.

Veina raunara je postavljena na Balanced. Ako izaberete Power saver, to e smanjiti performanse i produiti trajanje baterije. Sa druge strane, High performance e pruiti najbolje performanse, ali e koristiti vie energije.

ta vam “jede” RAM memoriju?

U ovom sluaju Task Manager prua grube, ali korisne informacije. Da biste ga pokrenuli, pritisnite Ctrl+Alt+Del.

Kliknite Name da biste sortirali aplikacije po imenu. Kolona Memory prikazuje koliko memorije troi svaki otvoreni program. Da biste olakali razumevanje kolone, desnim tasterom mia kliknite na zaglavlje, izaberite Resource values -> Menu -> Percents.

Osim ovoga, i Process Explorer je od koristi. Dva puta kliknite na bilo koji proces da biste videli koliko memorije koristi. Ovako brza provera bilo kog programa e vam rei da li neki programi troe vie memorije nego to vrede.

Vidite ta se pokree automatski

Iz odeljka Start -> Settings -> Apps moete da vidite koji programi se pokreu automatski kada se raunar ukljui. Tu moete da onemoguite one koji vam nisu potrebni, kako ne bi dodatno troili memoriju i usporavali raunar.

Task Manager vam takoe omoguava da restartujete, suspendujete ili “ubijate” programe, to moe biti korisno ako neki malware doe do vaeg raunara.

Pametno birajte pretraiva

Veina Windows raunara najbolje e da radi sa Microsoft Edge, delom i zato to je ovaj browser Microsoftov. Ipak, relativno skoro je izaao novi Microsoft Edge baziran na Chromiumu, pa i nije neka velika razlika ta ete izabrati, pie Gardijan.

ta jo moete da uradite kako vam pretraiva ne bi radio presporo: Nemojte da instalirate mnogo dodataka i ne otvarajte mnogo tabova. Ako i imate mnogo tabova, Lazy loading browser e da koristi “refresh” opciju samo za one tabove na koje kliknete, pa nee preterano usporavati rad dok ste na internetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020