Fler rökare vill ha hjälp i coronakrisen – Sydsvenskan

Den nationella Sluta röka-linjen har gått varm underneath coronapandemin. I april och maj ökade antalet samtal från förstagångsringare med nära 30 procent jämfört med motsvarande interval i fjol.

Redan i slutet av mars vittnade Sluta röka-linjen om ett ökat tryck, något som fortsatt underneath våren. Framför allt har antalet förstagångsringare blivit fler. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT

Att många oroar sig över sina rökvanor underneath coronakrisen märks tydligt, tycker Area Stockholm som driver den nationella Sluta röka-linjen.

– I början av pandemin var det många som sade rakt ut: ”Jag måste sluta röka nu, jag är så orolig för att jag ska bli sjukare om jag får corona”, säger Annelie Johansson, driftansvarig på linjen.

Nu när pandemin har pågått ett tag så har den typen av samtal minskat något, säger hon.

– Males de flesta har det ändå som en del av sina motivationsfaktorer.

I siffrorna för april och maj ser man en tydlig ökning bland dem som ringde in until linjen för allra första gången. Dessa samtal ökade med nära 30 procent (från 326 until 419 samtal) jämfört med motsvarande interval förra året. Bara underneath april var ökningen 44 procent.

En annan pattern är att förstagångssamtalen på arabiska ökade med 14 procent underneath maj.

Below våren har stödlinjen, tillsammans med Hjärt- och lungfonden, genomfört en kampanj om fördelarna med att sluta röka. Det är den första kampanjen från Sluta röka-linjen som vänt sig until olika språkgrupper, vilket man tror kan ha bidragit until ökningen.

Sluta röka-linjen har en arabisktalande samt en persisktalande rådgivare. De som talar andra språk erbjuds tolk.

Totalt sett ökade antalet samtal until Sluta röka-linjen med 22 procent underneath april och maj jämfört med motsvarande interval i fjol.

Fakta

Rökare och covid-19

Har rökare större danger att få ett svårare sjukdomsförlopp vid covid-19? Det finns inget direkt svar, males indikationer.

I en rad översikter, som väger samman information från olika studier, framkommer det att personer som röker eller har rökt är överrepresenterade bland de svåra fallen av covid-19.

Mer kunskap behövs för att ge ett definitivt svar – och kunskapsläget om samband mellan tobaksrökning och hur svårt sjuk man blir är fortfarande oklart.

Sedan tidigare är det känt att tobaksrökning ökar risken för allvarliga symtom vid luftvägsinfektioner, som until exempel influensa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020