Hogyan gondoljuk újra a jövőt? – Megszólalt a jövőkutató – Portfolio

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik:
ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a
Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a
Portfolio Signature cikkeire.

Tudj meg többet

A mostani globális bizonytalanság miatt az utóbbi időben nagyobb figyelmet kap a munkánk, mint eddig – mondta el a kutató. A tevékenységünket egy mondatban úgy lehetne összefoglalni, hogy

azelőtt kezdünk el dolgozni valamin, hogy az development lenne.

Egy olyan fikciós világgal dolgozunk, ami a technológia, a politika, vagy a környezet változásai alapján saját koncepciót hoz létre a világ jövőjére vonatkozóan. A legnehezebb ebben az emberi gondolkodás bizonytalansága, vagyis annak az előrejelzése, hogy az emberek egy adott időben hogyan gondolkodnak a jövőről. Ez ugyanis meghatározza az életmódtól kezdve az épületek funkcióin át a minket körülvevő teret.

A valódi kihívás az, hogy rámutassunk a hamis előrejelzésekre.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az előrelátás – amit mi csinálunk – nem egyenlő az előrejelzéssel, a munkánkkal inkább provokálunk. A kiindulópontot természetesen az aktuálisan zajló, összegyűjthető adatok adják, ezek alapján készülhetünk az egyes szcenáriókra, így nagy a jelentősége a vizsgált időtávnak.

Tavaly például egy 10 hónapos projektünk keretében 6 hónapig interjúztattunk embereket egy cégen belül és azon kívül is, hogy meglegyen a kellő horizont. Ezután a változásokra fókuszálunk, amihez egy cég esetében például jó forrást jelent a cikkektől kezdve a beérkező önéletrajzokig bármi. Az emberek változását egyébként a közösségi média is nagyon jól mutatja, de kulcskérdés, hogy vegyük észre ezeket a változásokat.

A járvány kapcsán például azt kellett észrevenni, hogy a digitalizációval kapcsolatos korábbi előrejelzések előbbre jöttek, 3-Four éve nem hittük, hogy mostanra ilyen arányban elterjednek ezek a megoldások, amire a mostani on-line megszervezett Mind Bar is jó példa.

Azt gondolom, hogy a jövőnk középpontjában is az ember fog állni, illetve az általa használt terek.

Ennek során azt kell megtalálnunk, hogy miben jók az emberek és miben jók a gépek. A fiatal generáció számára azt tudom mondani, hogy az emberiségnek biztosan lesz helye a jövőben is és a jövő csak addig félelmetes, amíg meg nem értjük a körülöttünk zajló folyamatokat. Éppen ezért a kíváncsiság és a folyamatos tanulás a legfontosabbak ahhoz, hogy kontrolláljuk a jövőt és azt, hogy mi fog történni benne.

Címlapkép forrása: Getty Photos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020