Hur kan jag lindra min magkatarr? – Expressen

Magkatarr brukar ses som ett samlingsnamn för olika typer av magbesvär.

1 av 2: Magkatarr brukar ses som ett samlingsnamn för olika typer av magbesvär.
Foto: Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson ger råd.

2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag har en magkatarr som kommer och går, ibland vet jag inte riktigt vad som utlöser en ”magkörare”, males det är rätt jobbigt. Vad ska jag äta för att undvika? Och för att lindra?

//Katarina

Dietisten Sofia Antonsson ger råd om magkatarr

Magkatarr är ofta relaterat until stress, livsstil och i viss mån kost. Det är dock inte allt lätt att veta exakt vad det är som spelar störst roll och vilken som är den utlösande faktorn.

Inom vården har vi generella kostråd som att minska på stark, fet och stekt mat samt undvika sura drycker som vin och apelsinjuice. Dessutom är det bra att inte äta för nära sänggående och eventuellt höja huvudändan på sängen.

Males, med sagt är det många som inte blir helt hjälpta av dessa råd. Då kan man i stället behöva se över livsstilen i stort. Alltifrån stress, sömn, fysisk aktivitet och om det finns faktorer som bukfetma, rökning och annat som ytterligare försvårar symtomen.

LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera 

Många har IBS-besvär

En del med överdelsbesvär som magkatarr har samtidiga IBS-symtom som uppblåsthet och gaser, vilket kan påverka den övre delen. Om man då behandlar sin IBS blir ofta överdelsbesvären bättre. Om du behöver ta syrahämmande preparat, var uppmärksam på att dessa inte ska tas mer än 14 dagar eftersom det finns biverkningar. En del tar till- skott av saltsyra och lyckas på så sätt minska sina besvär. Det finns ingen enkel lösning på problemet, males ta gärna kontakt med en dietist för ytterligare hjälp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *