Okostelefonunk tulajdonképpen egy kis számítógép, de azért vannak méretbeli gondok vele, ha valóban PC-helyettesítőként használnánk. A Samsung és az LG most azon vannak, hogy ne legyen probléma a telefon méretével.

A Samsung már a DeX szolgáltatással is jelezte, hogy érdekli a telefon számítógépesítése, és a Google is hozzáadott az Android 10-hez egy Desktop Mode-ot, azonban ez nem nagyon érdekli a gyártókat. Kivételt jelenthet az LG, amelyről most az a hír járja, hogy a Samsunggal egyetemben vadonatúj technológián alapuló, úgynevezett Cloud Top monitorokat adna ki. A Cloud Top vezetéken vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozna a telefonhoz, és a felhasználó az okostelefonja számítási kapacitását használná, azaz az eszköz nem igényelne CPU-t vagy operációs rendszert.

A Samsung és az LG a hordozhatóságra és a használhatóságra összpontosít. Azért hozták létre ezeket az eszközöket, mert a felhasználók egyre több videót néznének nagyobb kijelzőkön. A Cloud Top készülékek egészen egyediek lehetnének, és valahol a tablet PC-k és a laptopok között helyezkednének el. Azonban a laptopoktól eltérően nem lenne billentyűzetük, és sokkal könnyebbek és vékonyabbak lehetnek, mint a tablet PC-k, miután nem igényelnek saját számítási rendszert.

A Samsung Dexbooknak nevezte el saját Cloud Top eszközét. Nem véletlen, ha ismerős az elnevezés, a Samsung még 2017-ben vezette be a Samsung DeX nevű szolgáltatást, amely asztali környezetet hozott létre az okostelefon külső képernyőhöz történő csatlakoztatásával. A Samsung Dexbook pedig a Samsung DeX szolgáltatást viszi be egy eszközbe. A Samsung Dexbooknak 14,1”-es, FHD felbontású kijelzője van. A tömege kevesebb 1 kilónál, így könnyen hordozható. 10 000 mAh-s akkumulátora hosszú hálózatfüggetlen működési időről gondoskodik.

A Samsung már adott ki a közelmúltban Dex-hardvereket, de nem ehhez hasonlókat. Volt például néhány dokkoló, amelyekkel az okostelefont lehetett csatlakoztatni egy meglévő monitorhoz, illetve van egy olyan alkalmazás is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kihasználják a Dex előnyeit a meglévő laptopokon és számítógépeken. De ez lenne az első alkalom, hogy egy valójában Dex-cenrikus monitor jelenne meg a piacon – feltételezik ugyanis, hogy egy vékony monitorszerű eszközről lehet szó.

Az LG fejlesztése is hasonló, és bár ugyanolyan felbontású, azonban csak fele akkora lenne, mint a Dexbook, és nem nyomna többet 600 grammnál. Akkumulátorának kapacitása is a fele a Samsung eszközének, és a hírek 9 mm-es vastagságot említenek. Az eszközök ára várhatóan 400 dollár (körülbelül 125 ezer forint) körül lesz. Ezzel ugyan drágábbak, mint a tablet PC-k, viszont sokkal nagyobb a képernyőjük azokénál.

Mindkét gyártó valamikor a harmadik negyedév közepén adná ki az új eszközt, és a második negyedévben kezdenék meg a gyártását.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

<!—->


Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!


Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.


Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!


Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

<!–

–>

<!—->