Kína csökkentené a naperőművek állami támogatását – Portfolio

Kína 18 százalékkal csökkentené az ipari méretű naperőművek átvételi áramárát a Bloomberg forrása szerint. A cél ezzel az állami támogatások lefaragása, melyet nagyban segít a projektek megtérülésének javulása az egyre modernebb technológiák megjelenése következtében.

Ezzel lényegében közelebb helyezi a napenergiát a szabadpiaci versenyhez, tehát a támogatás csökkentése révén így a szén és gáz alapú energiatermelés versenyképessége növekedhet. A kínai támogatási rendszer úgy működik, hogy az állam által megszabott maximalizált árakon vagy az alatt lehet benyújtani a naperőmű építési projekteket elbírálásra. A múltban ez a mechanizmus elég jól működött, ugyanis hatalmas növekedés volt tapasztalható a zöldenergia befektetések terén.

A Citi szerint a támogatási tarifa csökkentése a várakozásoknak megfelelő volt, és az idei második negyedévben Kínában egy kivitelezési rohamra számítanak, miután a koronavírus járvány következtében az első negyedév aktivitása igen alacsony maradhat. Még a 2019-es tarifákon alapuló magasabb támogatású projekteknek az idei második negyedévben kellene elkészülniük.

Címlapkép: Song Weixing/VCG via Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020