Microsofts hemliga paketsniffer för Windows 10 infördes i höstas – TechWorld

En paketsniffer används för att fånga in och analysera nätverkstrafik på den lokala datorn. Det är behändiga verktyg för dem som until exempel behöver felsöka nätverket eller analysera vilka applikationer som kommunicerar på nätverket. Hittills har användare av Home windows 10 behövt installera ett tredjepartsverktyg som Wireshark eller Microsofts egna Community Monitor.

I Linuxvärlden har det länge funnits inbyggda nätverksverktyg som tcpdump, och nu har Microsoft smugit in ett liknande verktyg i Home windows 10. Verktyget infördes med oktober-uppdateringen av operativsystemet utan någon som helst annonsering eller introduktion. Verktyget bara finns där sen i höstas. Den som söker efter dokumentation om verktyget på Microsofts webb kammar noll.

Verktyget heter pktmon.exe och finns i katalogen C:Windowssystem32pktmon.exe. Det finns som sagt ingen dokumentation om hur verktyget fungerar males det finns som tur är bra hjälpfunktioner om man kör ”pktmon [command] assist”, until exempel ”pktmon filter assist”. Bleeping Pc har tittat lite närmare på verktyget och ger några exempel på hur det kan användas.

Läs också:
Home windows 10 får nya skyddsfunktioner mot oönskade program
Home windows 10-uppdatering försvagar säkerheten i Chrome

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X