“Mínusz 40 fok körül már lassabban működik a fényképezőgép” – hvg.hu

Közgazdászból lett nemzetközileg jegyzett, díjnyertes fotós Horváth Eszter. New York-i tűzoltók fotósaként kezdte, ma már a sarkvidéki kutatóexpedíciók krónikása. Portré.

Díjnyertes képét a Jeges-tengeren, a jégtáblába fagyott Polarstern kutatóhajóról készítette, ahol majdnem négy hónapot töltött vaksötétben. Milyen tapasztalatokat gyűjtött, amik a mostani szobafogságban is segítik?

Az expedíciók során nagyon ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, van, hogy napokig nem tudunk dolgozni, ahogy az érkezés és indulás is heteket csúszhat. Megtanultam, hogy ne keseregjek, hanem a mostanra koncentráljak, a legtöbbet, a legmosolygósabbat kihozzam abból a helyzetből, amiben épp vagyok. Tudatos fókuszváltás nélkül ez nem megy, most például vettem egy zongorát, és újra zongorázok, hogy a munkáimhoz zenét komponáljak.

Hogyan csinál egy közgazdász magyar lány New Yorkban fotóskarriert?

Hallgatok a belső hangjaimra, s azok egyszer azt súgták, váltanom kell. 2011-ben felmondtam az állásomat, a lakásra gyűjtött pénzemből pedig két bőrönddel New Yorkba költöztem, hogy elvégezzem a világ egyik legjobb dokumentaristafotós-iskoláját. Tudtam, hogy ez lehet a belépő. Szerencsém is volt, mert a szállítmányozócég, ahol korábban dolgoztam, részmunkaidős állást ajánlott a kinti irodájában, így New Yorkban maradhattam, és minden fennmaradó időmet a fotózásra fordíthattam.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *