Nem látszik a statisztikákban, hogy több lenne a válóper a karantén miatt – Index.hu

Idén áprilisban 2203, májusban 1839 bontóper indult, ami összevetve a tavaly áprilisi (2327) és májusi (2503) adatokkal nem növekedést, hanem inkább csökkenést mutat – közölte az Index megkeresésére az Országos Bírói Hivatal. Az OBH válaszában arra is emlékeztetett, hogy egy bontóper elsőfokon átlagosan 163 napig tart.

Az OBH-t azután kerestük meg, hogy az Indexnek több ügyvéd is azt állította: a karantén miatt jóval több a válóperes ügye, mint a karantén előtti időszakban. Ráadásul külföldön is hasonló tapasztalatokról számoltak be az ügyvédek. A CNBC például még március végén azt írta, hogy a brit ügyvédek a válási ügyek megugrására számítanak a karantén lejárta után. Ezt jósolta az egyik legismertebb válásokkal foglalkozó brit ügyvéd, Fiona Shackleton is. A CBNC cikke utalt arra is, hogy a nyaralások és a karácsonyi időszak után is megugranak a válások. Pszichológusok és szociálpszichológusok véleménye szerint is egy pozitív és egy negatív következménye lehet a karanténnak: több gyermekáldás, de több válás is lehet a bezártság miatt. 

Az OBH statisztikai azonban rácáfolnak erre, persze az is igaz, hogy korai még ítéletet mondani, hiszen áprilisban/májusban még Magyarországon karantén volt (Pest megyében és vidéken május elejétől oldották fel a kijárási korlátozást, Budapesten pedig május 18-ától). Márpedig az OBH-tól kikért statisztikák azt mutatják, hogy hány bontóper indult a bíróságokon. Egy bontópert megindítani nem egyszerű feladat, és nyilván ehhez először ügyvédhez kell fordulni, ami szintén időbe telik. Valós képet arról, hogy a karantén növelte-e a válások számát, valójában csak 2-Three hónap elteltével kaphatunk.

“Egy abszolút kiugró válási tendenciáról tudok beszélni, persze ezt csak a saját praxisom. Nálunk a kijárási korlátozás utáni két hétben meglepő mennyiségű megkeresés érkezett arra, hogy akár feleséget, akár férjet bontóperben képviseljünk” – nyilatkozta az Indexnek dr. Tran Dániel ügyvéd. Tran szerint ez egy hosszadalmas eljárás, mert magát a kereset benyújtását is hetekig, hónapokig tartó előkészítés előzi meg. “Először megbeszélik egymással a felek, hogy elválnak, aztán találkoznak ügyvéddel és megbeszélik a részleteket. Tehát maga a kereset benyújtása is – a felek szándékától függően – hosszadalmas lehet” – magyarázta az ügyvéd. 

“Azt nem tapasztaltam, hogy megugrott volna azoknak az ügyfeleknek a száma, akik azért jönnek hozzám, mert be akarják adni a válókeresetet. Inkább azt tapasztalom, hogy azok az ügyfelek, akik fél évvel ezelőtt már jártak nálam, de bizonytalanok voltak, a karantén letelte után úgy jöttek vissza, hogy válni akarnának” – mondta az Indexnek a bontóperekre specializálódott ügyvéd, dr. Fekete István. Ő egyébként nem feltétlen gondolja azt, hogy hónapok múlva bármi is látszani fog a statisztikákon, mert szerinte a járvány okozta gazdasági helyzet is befolyásolja ezt. “Egy válóper drága mulatság, gondoljunk csak a vagyonmegosztásra. Ha van egy vállalkozó, aki most nehéz helyzetbe került,  vagy valaki, aki a munkáját veszítette el, annak nincs pénze elválni, bármennyire is szeretne” – magyarázta az ügyvéd. Fekete szerint azok is ezerszer átgondolják a válást, akik nehéz egzisztenciális helyzetbe kerültek és függnek a párjuktól. 

 “Áprilisban egyáltalán nem, májusban sem, de júniusban érezhetően megnőtt azoknak az ügyfeleknek a száma a praxisomban, akik válni akarnak” – ezt dr. Sass Rita válóperes ügyvéd nyilatkozta megkeresésünkre, szerinte ez a karantén miatt alakult így. Sass tapasztalata az, hogy új ügyfelek jöttek, persze közöttük nem mindenki biztos a válásban, többen közülük felmérik, milyenek az esélyeik. 

“Azt tapasztaltam, hogy az ügyfelek kivárnak még. Addig, amíg a párjukkal össze vannak zárva vagy a körülmények miatt több időt kell együtt tölteniük, nem mernek még lépni” – ezt mondta lapunknak dr. Papp Melinda, aki szintén családjogi ügyvédként dolgozik.  

(A cikk elkészítésében közreműködött: Janecskó Kata)

(Borítókép:  Jacob King / PA Photos / Getty Photos)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020