Nem készít több telefont az Android alapjait lerakó Andy Rubin nagy reményekkel útjára indított új cége. Az Essential második készüléke olyan szinten érdektelenségbe fulladt, hogy inkább bezárják a boltot.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Andy Rubin nélkül ma az okostelefonos piac sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük, és valószínűleg a Google szerepe sem lenne (ennyire) meghatározó. A szakember az Androidot megalkotó cég társalapítója volt, amit 2005-ben vásárolt fel a keresőóriás, ő maga pedig kilenc éven át dolgozott az operációs rendszeren. Végül 2014-ben hagyta ott a vállalatot, ám sejthető volt, hogy nem sokáig fog tétlenkedni.

Rubin 2015 novemberében alapította meg az Essential nevű mobilos cégét, az ott folyó munkát pedig a szintén 2015-ben megalapított Playground Found nevű startup-inkubátorán keresztül kezdte el finanszírozni. 2017 januárjában már az is kiderült, Essential Phone (PH-1) néven kell majd keresni az új mobilt, amit végül 2017 májusában mutattak be.

A mobil különlegessége a hozzá tartozó 360 fokos kamera volt, ám azt nem beépítették az eszközbe, mágnesek segítségével lehetett csatlakoztatni hozzá. A várakozást hamar csalódottság váltotta fel, amikor kiderült, finoman szólva sem készít túl jó minőségű fotót a szerkezet. Emellett a magas ára (700 dollárért dobták piacra az PH-1-et), valamint a szoftverhibák miatt is kritizálták, mindez pedig oda vezetett, hogy 2019 januárjára lényegében befuccsolt a telefon. Helyette egy másik mobilra, a Project Gem néven emlegetett készülék fejlesztésére fókuszáltak.

Az új telefonról először 2019 szeptemberében lehetett hallani, egy hónappal később pedig elő is álltak az újdonsággal. A készülékről – ami inkább hasonlít egy színes távirányítóra, mint mobilra – az Essential szóvivője akkor úgy nyilatkozott, a mobil korai tesztelése zajlik, vagyis piacra egyelőre nem dobják azt.

Néhány nappal később viszont már arról lehetett hallani, hogy Andy Rubin egy vaskos végkielégítéssel távozott a Playground Globaltól, ami bizonytalanná tette a Project Gem sorsát is.

Mostanra kiderült, valóban nincs tovább: az Essential egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy a Project Gem lényegében teljes érdektelenségbe fulladt, ezért úgy döntöttek, lehúzzák a rolót.

Mindez azt jelenti, hogy a továbbiakban már az elsőként kiadott Essential Phone-hoz sem érkezik több szoftveres frissítés – a fejlesztők szerint a február 3-án kiküldött volt az utolsó. A mobilt ettől még tovább lehet majd használni, ám az egyre kevésbé lesz biztonságos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

<!—->


Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!


Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.


Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!


Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

<!–

–>

<!—->