A beszerzett eszközök nem alkalmasak a koronavírussal fertőzött betegek invazív lélegeztetésére, és még magyar nyelvű menü sincsen bennük, csak kínai.

Koronavírus-világjárvány

Már meghaladja a négymilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, közel háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Összességben elmondható, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas

– állapította meg Lovas András, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos közösségi oldalán. Az orvos, mint írta, tisztán szakmai alapon tette közzé saját véleményét azokról a lélegeztetőgépekről, amiket a kormány Kínából szerzett a kórházaknak, és mint arról a Magyar Dangle múlt héten szakemberekre hivatkozva beszámolt, csak otthoni használatra alkalmasak.

Az eszközöket, amikkel a kórházakat ellátták, egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki

– erősítette meg Lovas is. Arra a fajta non-invazív lélegeztetésre alkalmas csak, mely során a beteg orra és szája vagy orra elé illesztett, szorosan záró maszkon keresztül látják el levegővel a beteget. Ezzel szemben az invazív lélegeztetés során a szájon keresztül, a légcsőbe vezetett tubuson keresztül gépi lélegeztetik a beteget.

Az orvos azt írja, a szakmai vélemények továbbra is megoszlanak arról, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe. Viszont egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul. Olaszországban például az intenzív osztályokra került emberek 90 százalékára igaz ez. A lélegeztetett koronavírusos betegeknél nagyon gyorsan kellhet átváltani invazív lélegeztetésre, és a beszerzett gép erre sem alkalmas.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása.

– hangsúlyozza továbbá Lovas. Ennek egyik fő oka szakma szempontból, hogy a termék nem biztosítja a belélegzett oxigénarány állításának lehetőségét, teszi hozzá. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők. Másik probléma az orvos szerint, hogy az eszköz nem is méri az oxigén arányát a bejuttatott gázban, ezért nem biztonságos. Mert bár szükség esetén ehhez a lélegeztetőhöz is csatlakoztatható oxigén, de nem tud riasztani, ha a bevitt oxigénkoncentráció alacsony.

Azon munkatársaim, akik intenzív osztályon dolgoznak, gépi lélegeztetéssel rendszeresen foglalkoznak, azok ugyanígy vélekednek

– írja végül a szakorvos. A fentiek mellett többek közt azt is megjegyzi: a kapott készülékek csak kínai menüvel rendelkeznek.

Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkár az ATV-nek nyilatkozva múlt héten azt állította, hogy nem siklott félre a beszerzés. A politikus elmondta, hogy az eszközöket arra kell használni, amire valóak, majd pedig “ellendrukkerként” jellemezte az ellenzéket és az “ellenzéki médiumokat”.


A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.


Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.


A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.


Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.hvg.hu
Itthon

Csütörtöktől szombatig közel four millió maszk érkezett Kínából Magyarországra.hvg.hu
Itthon

Alacsony fizetésüket eddig másod- és harmadállásokkal egészítették ki, most viszont nincs erre lehetőség. Sokakat kényszerszabadságoltak is.

{{#isHVG360Article}}

{{/isHVG360Article}}

{{caption}}