Seda kosa može da bude posledica nekih životnih navika – B92

Seda kosa moe biti simptom odreenih stanja, ali i posledica nekih ivotnih navika. Takoe, re je o osobini koja je zapisana u genima.


Izvor: B92, RTS petak, 14.02.2020. | 11:41 -> 10:10

Foto: Gettyimages/  Alberto E. Rodriguez

Foto: Gettyimages/ Alberto E. Rodriguez

Seda kosa moe biti simptom odreenih stanja, ali i posledica nekih ivotnih navika. Takoe, re je o osobini koja je zapisana u genima.

Nedostatak vitamina

Svaki folikul dlake sadri pigment melanin, koji naoj kosi daje boju. Kako postajemo stariji, proizvodimo manje pigmenta, to rezultira sedom kosom.

“Nizak nivo vitamina B12 moe da bude uzrok gubitka pigmenta kose”, kae dr Kartik Krinamurti, direktor kozmetike klinike Dermatolokog centra u Medicinskom centru “Montefjore” u Njujorku.

Takoe, nizak nivo vitamina D3 i kalcijuma moe uzrokovati raniju pojavu sedih.

Uloga stresa

Stres moe da izazove promenu boje kose, pokazalo je istraivanje sa Harvarda.

Istraivai su otkrili da stres aktivira nerve koji potom mogu uzrokovati trajno oteenje matinih elija, koje regeneriu pigment u folikulima kose.

Za studiju, objavljenu u asopisu Nature, istraivai su eksperimentisali na mievima, izlaui ih fizikom stresu.

Posle samo nekoliko dana, sve matine elije koje regeneriu pigment su izgubljene. Nakon to nestanu, vie ne moete da regeneriete pigmente. teta je trajna, navodi se u rezultatima studije.

Imunitet

Kosa dobija boju iz matinih elija melanocita, koje ive unutar svakog folikula. Kada vam stara kosa opada, matine elije dodaju melanocite u nove folikule – dajui vaoj kosi boju. Kada elije prestanu da rade, folikuli vie ne razvijaju pigment.

Prema studiji objavljenoj na mievima, oslabljen imuni sistem moe uticati na MITF, protein koji pomae u funkciji melanocita. Iako studija nije potvrena kod ljudi, istraivai veruju da i kod nas oslabljeni imuni sistem moe izazvati sedou.

Mukarci i povean rizik od sranih bolesti

Prema studiji koju je objavilo Evropsko drutvo za kardiologiju, seda kosa je povezana sa poveanim rizikom od sranih bolesti kod mukaraca. Studija, koja je ukljuila 545 odraslih mukaraca, podelila ih je u dve grupe, na osnovu toga da li imaju koronarnu bolest arterija ili je nemaju. Posle analiziranja njihove kose, utvreno je da je seda kosa povezana sa poveanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, nezavisno od godina starosti.

Foto:depositphotos/Rosinka79

Foto:depositphotos/Rosinka79

Folikuli i “oksidativni stres”

Folikuli dlaka proizvode male koliine vodonik-peroksida, hemikalije koja se decenijama koristi kao jeftin nain za posvetljivanje ili izbeljivanje kose. Meutim, ako se nakupe velike koliine vodonik-peroksida, boja kose moe poeti da bledi.

Genetika

Ako su vam roditelji ili baka i deka postali sedi rano – verovatno je da ete i vi. Nedavno je utvren konkretan gen odgovoran za sedu kosu.

Novija studija je prouila genome vie od 6.000 ljudi iz Latinske Amerike i identifikovala 18 gena koji utiu na osobine kose, ukljuujui IRF4, koji je povezan sa sivom kosom.

Uticaj duvana

Studija objavljena u asopisu Indian Dermatology Online Journal otkrila je da puai imaju dva i po puta veu verovatnou da osede prerano u odnosu na nepuae.

Osim toga, odreene hemikalije iz dima razgrauju se u elijama kose, to moe da bude jo jedan uzrok elavosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020