Az iFixit csapata kíváncsi volt arra, hogy a Motorola tavaly novemberben bemutatott összecsukható okostelefonját, a Razrt mennyire könnyű vagy épp nehéz szervizelni. Az eredmény meglehetősen lehangoló lett.

Tavaly februárban a világon elsőként a Samsung állt elő a piac és a rajongók által is régóta várt összecsukható okostelefonnal. Illetve technikailag a Royole nevű, sokak számára teljesen ismeretlen kínai vállalat volt az első a FlexPai nevű készülékkel, de arról azóta sem lehetett túl sokat hallani.

Az új technológia keltette hullámra igyekeztek más gyártók is felülni, többek között a Motorola is, amely novemberben mutatta be a saját összecsukható mobilját. A cég a nosztalgia-faktort is bevetette, az általuk készített flip telefon ugyanis lényegében az egykor rendkívül népszerű Razr újragondolt változata. Ezzel ők lettek az elsők, akik kagylóhéjként összecsukható okostelefont készítettek.

Új technológia lévén a mobillal kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire könnyű vagy épp nehéz szétszerelni, ha véletlenül szervizelni kellene. Erről nemrég már készült egy videó, amiből kiderült, hogy meglehetősen macerás dolog elemeire bontani a készüléket, most azonban az eszközök szétszedésében jeleskedő iFixit csapata is kezelésbe vette a telefont.

Mint kiderült, a művelet elvégzése után ők is hasonló véleményen vannak: a Motorola Razrt rendkívül bonyolult szétszedni, így

a javíthatóságára csupán 1 adtak neki a 10-ből.

Az általuk alkalmazott skálán 10 pontot az a készülék kap, amit a legkönnyebb szervizelni.

Már a készülék borítását sem egyszerű levenni. Ennek oka, hogy az ujjlenyomat-olvasó kábele szinte észrevehetetlenül csatlakozik az alaplaphoz, így ha valaki nem tudja, hogy ott számítani kell egy vezetékre, egy rossz mozdulattal akár tönkre is teheti a telefont.

Mint kiderült, a készülékben máshol is találni hasonló megoldást, ami nem teszi könnyebbé a szerelők munkáját. A kábeleket ráadásul nemcsak csatlakoztatták az alaplaphoz, de ragasztóval is megerősítették, hogy biztosan a helyükön maradjanak.

A másodlagos, 1265 mAh akkumulátort a hajlítható kijelző hátuljára szerelték fel, ami miatt szintén úgy kell bánni a mobillal, mint a hímes tojással. Ráadásul ezt az egységet is csak a kilencedik lépésnél lehetett eltávolítani, ami azt is jelenti, hogy egy olyan egyszerű művelet, mint az akkumulátor cseréje is igen macerás feladat.

Ezek után nem meglepő, hogy a Motorola Razr összesen 1 pontot kapott a szervizelhetőségre.

Az eredmény viszont túlmutat önmagán. A kérdés ugyanis az, hogy a Razr eredménye mennyire vetíti előre a szintén kagylóhéjként összecsukható Samsung Galaxy Z Flip könnyű vagy épp nehéz szerelhetőségét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

<!—->


Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!


Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.


Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!


Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

<!–

–>

<!—->