Telia, Tre och Tele2, Telenor slarvar med privat information – Dagens Nyheter

En decemberdag 2019 kontaktade en kund mobiloperatören Tre. Hon hade blivit misstänksam. En anställd på Tre hade hört av sig till henne, med detaljerad information om vem hon hade pratat med i telefon och när. Det är information operatören har, men som måste hanteras varsamt. Nu framstod det för henne som att den anställde i smyg hade kollat upp hennes samtalshistorik.

En intern utredning på Tre gav henne rätt: Inte bara en, utan två anställda hade under hösten sökt upp kunden i interna register och kommit åt loggar över hennes telefonsamtal. I operatörens egen rapport beskrivs det som ”enskilda medarbetares medvetet felaktiga handlingar”. En utredning startades.

Fallet är bara en av 204 incidenter hos svenska operatörer under 2019, som ledde till att personlig information läckte eller hamnade i fel händer. Enligt Post- och telestyrelsens, PTS, register är det dubbelt så många som 2018.

DN:s genomgång av rapporterna visar att det rör sig om en mängd olika sorters misstag och missbruk, på alla de fyra stora operatörerna. I många fall bara att en faktura eller ett kontrakt har fått fel adress. Men andra fall är allvarligare. 

På Telia ledde ett misstag till att sms till en företagskund skickades till fel nummer inom företaget, något Telia beskriver som en miss i rutinerna. Vid ett tillfälle ringde någon till kundtjänsten för Teliaägda Halebop, frågade när en annan abonnent hade ringt ett visst nummer och fick, utan behörighet, ut tid och datum för samtalet – helt i strid med reglerna. ”Vi beklagar och ber om ursäkt”, skriver Telia i ett brev till kunden som finns bifogat till rapporten.

På Tele2 rapporterade ett 30-tal kunder i juni 2019 att de kunde höra främmande röster när de talade i telefon, vilket i dag uppges ha varit en bieffekt av en större driftstörning vid samma tid.

Fler än 200 incidenter där privat information kom i fel händer uppdagades förra året.

Fler än 200 incidenter där privat information kom i fel händer uppdagades förra året.

Foto: Isabell Höjman/TT

Tele2 rapporterade också att ett ökande antal kunder hade fått sina nummer utlagda på tjänster som Hitta.se och Eniro mot sin vilja. Hur många som drabbades, och vad felet berodde på, har belagts med sekretess. 

Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Tele2, bekräftar att ett mjukvarufel låg bakom.

– Det tog dessvärre alldeles för lång tid för oss att identifiera detta. Vi informerade brett till alla kunder som potentiellt skulle kunna vara berörda, säger han.

Men inte bara Tele2 begår sådana misstag. En kund hos Tre, som hade begärt hemligt nummer, fick det utlagt på nätet enligt en incidentrapport. Under året missade Tre också att en kund hade fått skyddad identitet och fortsatte skicka brev, där telefonnumret framgick, till en adress där kunden inte längre bodde.

Många av misstagen rör att kundtjänsten inte har kontrollerat vem det är som ringer, vilket leder till att obehöriga får ut information och kan ändra i abonnemang. Inte sällan är det någon inom kundens egen familj. I rapporterna beskrivs par där den ena har kommit åt den andras samtalslistor utan tillåtelse.  

PTS har man under året reagerat på just kundtjänsternas rutiner och kontaktade nyligen de stora operatörerna och krävde skärpt kontroll. Nu inleder PTS en granskning av årets alla incidenter. 

– Vi ska kontrollera att de vidtar de åtgärder de utlovar och att de inte kommer med samma löften om åtgärder om och om igen, utan att det blir bättre, säger Frida Ekengren vid PTS avdelning för säker kommunikation.

Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre, berättar att de två anställda som sökte upp en kunds samtalshistorik fick sparken.

– Jag vill inte gå in närmare på ett enskilt ärende, men vi ser oerhört allvarligt på incidenter som involverar personuppgifter och integritet, säger han.

Händelsen har dock inte polisanmälts.

Telia vill inte kommentera specifika händelser men presschefen Irene Krohn säger:

– När något sådant inträffar så har vi väldigt tydliga rutiner. Vi tar det på största allvar, går igenom precis vad som har hänt och vidtar åtgärder. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *