Térdre kényszerített fájdalom (x) – 24.hu

Hajlamosak vagyunk elkeseredni, ha megérezzük az idő múlásának nyomait a testünkön – főleg ezek fájdalommal kísért betegségek formájában jelentkeznek. Ám pont ilyenkor kell összeszedni minden energiánkat és szembeszállni az öregedéssel, a kialakult problémákkal. A legjobb módszer erre a sportolás és az egészséges táplálkozás.

Idősebbek körében ismert kifejezés az artritisz, az idő előrehaladtával ugyanis egyre nagyobb rá az esély, hogy ez a betegség felüti a fejét. Különböző formái vannak, köztük az oszteoartritisz a leggyakoribb.

Az első jelek

Az ízületek egyre merevebbé, az izmaink pedig egyre gyengébbekké válnak évről évre. Mitől alakulhat ez ki? Az artritisz, azaz ízületi gyulladás például egy olyan degeneratív betegség, amelyben a csontvégeket fedő porc elkezd lebomlani, az érdessé vált felszín miatt a csontfelületek között súrlódás keletkezik. Ekkor jelennek meg az artritisz bizonyos fajtáinak tünetei. A csontokat borító és a sima mozgást biztosító porcréteg nélkül az ízület finom mozdulékonysága elvész és megmerevszik. Ehhez aztán bizonyos fokú fájdalom és gyulladás társul, ami komoly hatással lehet a mindennapokra. Az oszteoartritisz a betegség leggyakoribb formája, ami az ízületeket támadja meg.

Árulkodó változások

Sok ízületnél alakulhat ki porckopás, de a térdízület nagyon gyakran esik áldozatul ennek a betegségnek. Mivel a járás szempontjából ennek az ízületnek kulcsszerepe van, nagyon fontos foglalkozni a betegséggel, ha megjelennek a térdízületi porckopás tünetei.

Mikor gyanakodjunk térdízületi gyulladásra?

• Reggeli ízületi merevség esetén, ha úgy érezzük, nehezen indulunk el.

• Az ízület nyomásérzékenysége is intő jel lehet.

• Az ízület mérsékelt fájdalma szintén nem utal jóra.

• Krepitáció, ízületi deformitás jelentkezésekor.

• Az ízület mozgásterjedelmének beszűkülése esetén.

 

Mi a megoldás?

·       A testmozgás mindenkire jótékony hatással van, de az artritiszben szenvedők esetén ez különösen igaz, hiszen erősíti az ízületek körüli izmokat, javítja a keringést és csökkenti a gyulladás káros hatásait. Kíméletesen kezdjük a sportot és a fokozatosság elvét követve alakítsuk ki az edzésrendet. Jobb, ha gyakrabban és kevesebbet mozgunk.

·       A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szabályainak betartásán kívül semmi dolgunk nincs annak érdekében, hogy szerveztünket a kellő tápanyaghoz juttassuk. Ajánlott növényi rostokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget (napi 5 adagot) az étrendbe betervezni, és kerülni kell a telített zsírokat.

·       Kutatások szerint a kalcium, a D-vitamin és a vas hiánya a legjelentősebb az artritiszben szenvedők körében, így ezeket mindenképpen érdemes folyamatosan pótolni.

Hatékony segítség

Az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére bizonyítottan a glükozamin a leghatásosabb. Ezt a porcokban található természetes vegyületet a porcsejtek termelik az ízületek egészségének és megfelelő működésének fenntartása érdekében, azonban ahogy öregszünk, a mennyisége csökken, a porcok pedig elkezdhetnek degenerálódni. A piacon a glükózamin többféle formája is megtalálható, de csak a kristályos glükozamin-szulfát esetében vannak bizonyítékok arra, hogy képes ellensúlyozni a porcdegenerációt. A Dona filmtabletta vagy por ilyenkor nyújt segítséget: kristályos-glükozamin hatóanyagának köszönhetően kúraszerűen alkalmazva igazoltan csökkenti az enyhe és középsúlyos térdízületi artrózis okozta tüneteket. Enyhíthető vele a porckopás következtében kialakuló fájdalom, és szedésével késleltethető a térdízületi elváltozások megjelenése is. A Dona kúraszerű alkalmazása javasolt, melynek időtartama three hónap. Ez évente több alkalommal, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával ismételhető meg.

 

A Dona 250 mg kemény kapszula, Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz és a Dona 750 mg filmtabletta kristályos glükózamin-szulfát hatóanyagot tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

 

DON/MAY/20/06, lezárás dátuma: 2020.05.15.

További információ: Mylan EPD Kft., 1138 Budapest, Váci út 150., information.hu@mylan.com

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Mylan EPD Kft. szponzorálta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *