Vektere tas ut i streik – VG – VG

STREIK: Vektere fra Securitas er blant dem som tas ut i streik i formiddag. Her er vektere innleid av Ruter below en kontroll på bussen. Illustrasjonsbilde. Foto: Marius Knutsen

Den allerede hardt corona-rammede vekterbransjen rammes ytterligere, når 803 vektere tas ut i streik fra klokken 12 i dag.

Onsdag morgen like etter klokken 06.30 ble det brudd i meglingen mellom NHO Service og Handel, Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).

Det melder NHO Service og Handel i en pressemelding.

NAF (Norsk Arbeidsmandsforbund) tar ut 420 vektere i streik, mens Parat tar ut 383. Streiken er den første i årets lønnsoppgjør.

Streiken vil ramme blant annet billettkontroller, kjøpesentre, resepsjoner, mobil- og områdevakthold over hele landet, sterkest i østlandsområdet, opplyser Parat.

Oppgjøret gikk til megling etter at NAF og Parat brøt forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen NHO 27. august

Sakket akterut

Forbundsleder Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier i en kommentar at vekterne har sakket akterut lønnsmessig de siste årene fra en allerede lav lønn.

Det var derfor forventninger til et oppgjør som bringer vekterlønnen nærmere
gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Dessverre møtte vi ingen forståelse for dette i meglingen. Vi opplevde allerede fra starten i de første forhandlinger en motpart som konsekvent avviste alle våre krav, sier Johansen i en pressemelding.

Forbundet fikk heller ikke gjennomslag for krav om bedre arbeidsforhold for lærlinger eller økt arbeid mot ufrivillig deltid.

– Umusikalsk

Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, kaller streiken umusikalsk.

– Det er fortsatt omtrent 1000 permitterte vektere i denne bransjen, som er blant de hardest rammet av coronasituasjonen, sier hun i pressemeldingen.

– Vekterbransjen leverer i stor grad tjenester innen både kultur- og reiseliv, samt innen luftfart. Disse bransjene sliter nå, og flere vaktselskap er nå i gang med oppsigelser. Dette er rammen omkring dette oppgjøret, og det er for oss vanskelig å forstå at forbundene ikke ser alvoret i den situasjonen bedriftene står i, sier Kaltenborn.

– Å gå til streik når 1000 kollegaer er permittert og mens mange mister jobben er umusikalsk. Ingen av oss vet hvordan situasjonen i samfunnet og i vekterbransjen er neste år, og den usikkerheten synes ikke arbeidstagersiden å ville ta innover seg, sier Kaltenborn.

Parat: – Overrasket

Forhandler Lars Petter Larsen i Parat sier til NTB at han er svært overrasket over at det ble brudd i forhandlingene og påpeker at vekternes totale krav er i tråd med rammen for frontfaget.

– Vi er i streik fordi vi ikke fikk gjennomslag for vårt krav om økning av natt- og helgetillegg. Jeg trodde ikke at arbeidsgiver ville sende oss ut i en streik fordi de alene ville diktere hvordan oppgjøret skal fordeles. Vi er to likeverdige parter, sier han.

Nattillegget for vektere er i dag 26 kroner, mens helgetillegget er 46 kroner.

– Dette har stått stille i ti år, sier Larsen.

Kan bli flere

Plassfratredelsen omfatter 803 navngitte arbeidstagere i Securitas AS og Avarn Safety AS.

Av disse er 420 organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund og 383 organisert i Parat.

Plassfratredelsen kan bli utvidet med hearth dagers varsel. Da kan også andre bedrifter bli omfattet, melder NHO Service og reiseliv.

Enighet i kommuneoppgjøret

Service- og handelsbransjen er ikke de eneste som har forhandlet natt til onsdag.

I kommunesektoren ble det enighet mellom LO kommune, Unio og YS kommune.

– Jeg er svært fornøyd med at vi har klart å komme til enighet med de tre største forhandlingssammenslutningene i en særdeles krevende situasjon for Norge og for kommunesektoren, sier forhandlingsleder for KS Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Brudd for Akademikerne

Den fjerde forhandlingssammenslutningen, Akademikerne, har imidlertid brutt sine forhandlinger med kommunesektoren.

En av grunnene er uenighet om avtalen for kommunelegene hos Legeforeningen, som er en av Akademikernes medlemsforeninger.

Uenigheten dreier seg først og fremst om legevaktordningen.

Oppgjøret går derfor til megling, som starter 23. september. Fristen er satt til 14. oktober ved midnatt.

Brudd i for kjøttindustrien

Også i forhandlingene mellom NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) og NHO Mat og drikke ble det brudd natt til onsdag.

– Jeg hadde håpet at vi hadde kommet frem til en løsning gjennom forhandlingene, males det gikk ikke. Det var for stor avstand mellom partene, og vi trenger nå bistand fra Riksmekleren for å komme i havn, sier tariffansvarlig i NNN Jarle Wilhelmsen.

Forhandlingene går nå til mekling.

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Zitub.com 2020